Zoeken
Perspectieven

Groei naar leiderschap

Icon

Leraren die zich willen ontwikkelen in leiderschap, kunnen binnen de school doorgroeien naar de functie van bouwcoördinator, (adjunct-)directeur of directeur. Zij kunnen dat combineren met lesgeven, maar meestal is dit een functie buiten de klas.

Opleidingen
Wil je een meer leidinggevende rol in het primair onderwijs, dan zijn er verschillende opleidingen (zowel fulltime als parttime) die je kunt kiezen.

Handreikingen en tips

Hieronder staan tips en handreikingen om je te helpen de volgende stap te zetten.

Tips

Maak een afspraak met de HR-adviseur binnen jouw bestuur. Misschien heb je gerichte vragen, maar sparren over een idee kan ook altijd.

Zoek online naar een persoonlijkheidstest. Deze kan je een beter inzicht geven in je kwaliteiten en in welke soort functies bij je passen.

Aarzel niet om je leidinggevende een directe vraag te stellen: wat kan er hier op school?

Ga eens in gesprek met een leraar die een overstap gemaakt heeft richting een leidinggevende functie. Wat maakt dat een mooie overstap? Wat was spannend? Wat viel tegen? Wat vraagt dat aan nieuwe kwaliteiten? Waar liep hij of zij tegen aan?

Zie loopbaanontwikkeling als een cadeau voor jezelf. Vraag jezelf af: waar kan ik mezelf blij mee maken?

Doe een oriëntatietraject op leiderschap. Deze worden op verschillende plekken in het land aangeboden.

Hieronder staan tips en handreikingen om je te helpen de volgende stap te zetten.

Tips

Maak expliciet duidelijk wat er mogelijk is op school. Leg dit ook uit aan leraren die daar niet zelf over beginnen.

Benadruk dat de leraar altijd zelf het heft in handen heeft. Praten over stappen zetten kan altijd, het hoeft niet meteen concreet te worden (maar dat kan wel, natuurlijk!).

Stap over je angst heen dat goede mensen weg zullen gaan als je met ze praat over hun loopbaan. Als je ze niet stimuleert in hun ontwikkeling, gaan ze zeker weg.

Perspectieven

Er is meer mogelijk dan je denkt!